info@healthclubjulien.nl 0344 – 60 22 04

Donderdag 18 maart mochten we minister Tamara van Ark ontvangen in onze club. Het was een werkbezoek als gevolg van onze uitnodiging op Het Binnenhof tijdens de overhandiging van de brandbrief die Juliën mede deed namens de fitnessbranche Exclusieve Sportcentra en NL Actief. Insteek van het werkbezoek was om de minister vanuit de ogen van de ondernemer en daarmee de branche, het echte werkveld te laten ervaren. Wat doet en wat betekent de fitnessbranche in de gezondheidszorg en wat kan het en zou het moeten betekenen in deze coronaperiode. Mede aanwezig en ondersteunend waren Karin Bijsterveld (voorzitter NL Actief), Patrick Rijnbeek (directeur NL Actief) en Josan Meijers (burgemeester Gemeente Buren), waardoor het kijkveld breder werd.

Na een kennismaking, een bak koffie en een heerlijk stuk Betuwse appeltaart, werd de rondleiding gedaan, waarbij de aandacht uitging naar het veilig en verantwoord sporten, met o.a. het reserveersysteem, de desinfectie, voldoende afstand, ventilatie en mogelijke contactmomenten. Dit alles is perfect afgestemd en betekent dan ook dat er veilig gesport kan worden, wat in de eerdere lockdown ook al getest en aangetoond is. De branche staat bij RIVM en overheid te boek als veilig. Onze club acteert behalve intern de club op diverse fronten, zowel op het sociale domein, als in de zorg als ook op de werkvloeren en voor allen geldt dat het werken aan gezondheid op slot gezet is. Mensen die willen en erger, mensen die aan hun gezondheid zouden moeten werken, krijgen geen of beperkt de kans hun kwaliteit van leven te verbeteren of te behouden. Zij die hier het meest onder lijden zijn de mensen met een (chronische) aandoening en dat betreft miljoenen mensen in Nederland, die zo ook evenredig over de sportcentra in Nederland verdeeld zijn. De gevolgen voor deze mensen zijn enorm, 7 maanden op non-actief staan, betekent een enorme achteruitgang, met vaak onherstelbare gezondheidsschade. Wat dan ook onbegrijpelijk is, is dat het grote netwerk van leefstijl- en preventieprofessionals, niet gezien en niet gehoord wordt door de overheid. Het 7 maanden op non actief zetten van de 3,2 miljoen leden, betekent dat er een enorm nevenschade-effect is opgetreden en dat deze mensen elke week dat we langer dichtzitten, steeds verder in de diepte zakken.

Fijn was dat minister van Ark ons met een positieve insteek bezocht en ook geïnteresseerd luisterde en de nodige vragen stelde en wij onze wedervragen. Ze gaf geen politieke antwoorden, maar allen recht uit het hart, wat zeker onze complimenten aan de minister waard zijn. Ook het feit dat vorige week vrijdag de uitnodiging gedaan werd en vandaag, nog geen week later we aan tafel zitten met haar. Ze kon zich helemaal vinden in onze redenatie en gaf ook aan zich vol in te willen spannen om mensen aan hun gezondheid te kunnen laten werken. Ons voorstel is vanmiddag dan ook geweest, om de fitnessbranche meer opening te geven en het dan in 1e instantie met een kleine stap te doen. Die kleine stap is dan het mogelijk maken van de individuele fitnesstraining, waarbij we het aantal personen laten afhangen van het aantal m2 fitnessruimte. De reserveringen geschieden met de app, waardoor je het aantal ook onder controle hebt en je dit dan in diverse tijdsblokken kunt herhalen. Natuurlijk met alle RIVM-regels nalevend. Door deze stap kunnen we de gezondheidsschade beperken en weer voorzichtig aan de opbouw beginnen, welke door 7 maanden stilliggen beneden alle peil ligt.

Door het bezoek van minister van Ark hebben we een iemand die het werkelijke verhaal kan vertellen en verdedigen, want dat is broodnodig in Den Haag. Het verhaal dat de gezondheid van die 3,2 miljoen mede Nederlanders ook telt en dat er een netwerk van leefstijl- en preventieprofessionals klaar staat om hun passie vorm te geven. Dit naast het verhaal van de fitnessondernemer, die door het lang gesloten zijn, ver kopje onder staat en zijn levenswerk ten onder ziet gaan.